Lietuvoje lankosi Kirgizijos imtynių federacijos vienas iš vadovų, pasaulinės Alyš federacijo prezidentas Adiletas Baimanas Uulu. Svečiui buvo ypatingai įdomu kuo daugiau sužinoti apie lietuviškas ristynes, domėjosi olimpinių imtynių stilių vystymosi perspektyvomis.

„Šiuo metu Kirgizijoje yra tikras imtynių pakilimas. Per paskutinius du olimpinius  ciklus Kirgizijos graikų-romėnų imtynių stiliaus sportininkai yra vieni iš pagrindinių pretendentų kovojant dėl aukščiausio lygio varžybų pačių svariausių apdovanojimų. Ypatingai didžiulę pažangą padarė Kirgizijos imtynininkės, kurios pagal pasiektus rezultatus nusileidžia tik amžinoms favoritėms – Japonijos atletėms”, – pasakojo Adiletas Baimanas Uulu.

Svečias didžiavosi pasiekimais ir matomumu, teigė, jog šalies moterų imtynių atstovėms Kirgizijoje netrūksta valdžios dėmesio.

„Šiuo metu imtynių sportas Kirgizijoje yra viena iš labiausiai aprūpinamų sporto šakų, joms statomos atskiros specializuotos imtynių salės, sudaromos puikios galimybės treniruotis. Būtent dėl gerų sąlygų Kirgizijos imtynių centruose dažnai svečiuojasi ir tobulina meistriškumą elitinės imtynininkės iš JAV, Japonijos ir Europos šalių”, – žėrė privalomus kirgizas.

Po vaizdingo savo sporto bazių pristatymo, susitikimo metu buvo svarstyta galimybė  Lietuvos moterų imtynių komandą siųsti į treniruočių stovyklą Kirgizijoje, o Kirgizijos vyrų graikų-romėnų imtynių rinktinę priimti Lietuvoje vyksiančiame „Druskininkai Cup” turnyre bei sudaryti sąlygas jiems pasilikti tarptautinėje treniruočių stovykloje.

Be kitų klausimų buvo aptartos galimybės vykdyti Europos Alyš imtynių čempionatą Lietuvoje.

Susitikime dalyvavo Lietuvos imtynių federacijos viceprezidentas Valdas Kiveris ir Lietuvos etnosporto vadovas bei lietuviškų ristynių propaguotojas Stanislav Bajurin.

Giedrius Dambrauskas