20-metė Gabija Dilytė – pirmoji moteris imtynininkė, kuri atstovaus Lietuvai olimpinėse žaidynėse. Istoriniu pasiekimu besidžiaugianti sportininkė sako norinti šaliai atstovauti iš visos širdies.

Dilytės kaip ir visų olimpiečių bei daugumos kitų sportininkų režimas itin intensyvus – bent po dvi treniruotes per dieną. Imtynininkė pabrėžia, kad sužinojus, jog pateko į Paryžiaus olimpines žaidynes, jos treniruočių režimas iš esmės nesikeitė.

„Tiesiog labiau susisteminome režimą, viską sustatėme žingsniais, kaip, kas, kada. Va taip va“, – sako Šiauliuose besitreniruojanti sportininkė.

Tarp lietuvių, iškovojusių kelialapį į olimpines žaidynes, G. Dilytė – viena paskutinių. Likus kiek daugiau nei mėnesiui iki žaidynių starto, Lietuvos imtynių federacija gavo pranešimą iš Tarptautinės imtynių federacijos (UWW) – iš olimpinio turnyro panaikinus tam tikras neutralų statusą turinčias Baltarusijos ir Rusijos atletes, į atsilaisvinusią vietą buvo pakviesta G. Dilytė.

„Netikėjau iš pradžių. Buvo labai daug ašarų, laimės ašarų. Verkėme, nes kai sužinojome, buvome kartu visa komanda. Neapsakomos emocijos“, – jausmais, kurie aplankė pasiekus olimpinę svajonę, dalijosi imtynininkė.

Iš Kavarsko kilusi sportininkė pripažįsta, kad prie jos sėkmės prisidėjo gausybė žmonių, tad olimpietė visiems jiems yra be galo dėkinga.

„Dėkinga esu visiems, labiausiai – treneriui Aivararui Kaseliui. Jis su manimi yra visą laiką, visose stovyklose, visose varžybose, tai jam norisi padėkoti labiausiai. Taip pat dėkinga esu ir kitam trenerių personalui, Šiaulių miestui, tėvams, draugams bei komandai. Kiekvienas žmogus, kuris dirba su manimi ar nors kažkiek prisilietė prie to, ką darau, privedė mane prie to, kur dabar esu“, – teigia G. Dilytė.

Vienas svarbiausių žmonių imtynininkės tobulėjime yra tuo pačiu sportu užsiimanti jos sesuo Gabrielė. Sesės sportuoti pradėjo kartu, o pasak G. Dilytės, treniruojantis ir besivaržant yra labai svarbu šalia turėti tokį žmogų kaip Gabrielė.

„Man ji duoda daug. Labai daug. Mes dažnai grumiamės poroje. Labai gera turėti sesę šalia, nes man ji labai padeda emociškai“, – džiaugėsi kavarskietė.

Ant imtynių kilimo seseris atvedęs treneris Artūras Sudeikis jas atrado mokyklos suole.

„Lankiau kitus būrelius, bet ne sporto – jie neužkabino. Galiausiai per kūno kultūros pamoką mus pasikvietė treneris ir atvedė į imtynių treniruotes. Va taip tiesiog kibo ir užkibo man šis sportas“, – pirmus žingsnius imtynių sporte prisimena G. Dilytė.

Šis olimpinis kelialapis neabejotinai yra aukščiausias dar tik prasidedančios G. Dilytės karjeros pasiekimas. Tačiau 20-metė jau spėjo patirti ir skaudžių pralaimėjimų. Vienas jų – gegužę vykusiame Europos jaunimo iki 23-ejų metų čempionato pusfinalyje, kai lietuvė patyrė pralaimėjimą turkei Zehrai Demirhan.

„Šis pralaimėjimas buvo skaudus. Kiekvienas pralaimėjimas kerta labai skaudžiai, bet svarbiausia yra jam nepasiduoti. Reikia žinoti, kur padarei klaidas, kur galėjai būti geresnė. Tiesiog sėdi ir analizuoji. Šiek tiek paverki, išlieji visą emociją. Galiausiai su treneriais susėdam, pakalbam, kur reikia tobulėti, kad kitą kartą jau nepralaimėtum“, – pragmatišku požiūriu į nesėkmes dalijosi imtynininkė.

Dilytės paklausus, ar Paryžiuje tikisi atsirevanšuoti prieš sportininkę iš Turkijos, jos atsakymas buvo labai konkretus: „Tikiuosi, tikiuosi. Labai tikiuosi.“

Šiauliuose 20-metę lietuvę treniruojantis A. Kaselis labai džiaugėsi, kad pagaliau Lietuvai olimpinėse žaidynėse ant imtynių kilimėlio atstovaus moteris. Treneris taip pat išskyrė G. Dilytės pliusus.

„Jos fizinė pozicija labai gera, ji labai stipri ir pagal savo fizinius duomenis patenka į pasaulio elitą. Techniškai taip pat neatsilieka. Silpnesne puse galėtų būti tai, kad žaidynėse dalyvaus pirmą kartą, tai duos visokių niuansų. Jau dabar jaudulys juntamas. Bet Gabija jau yra dalyvavusi pasaulio, Europos čempionatuose, todėl manau,kad ji [olimpinėse žaidynėse] padarys viską, ką gali šiai dienai“, – apie laukiantį debiutą Paryžiuje kalbėjo A. Kaselis.

Treneris patvirtino tai, kas buvo juntama ir interviu metu. G. Dilytė – nedaugžodžiauja, tačiau A. Kaselio teigimu, uždarumas sportininkei netrukdo.

„Ji uždaro būdo, kartais nepasako kai kurių niuansų. Vis tik laikui bėgant supranti charakterį, supranti žmogų. Tapome vienas kitam atviresni ir tada daug lengviau. Įsiklausome vienas į kitą, suprantame vienas kito lūkesčius, ką turime atlikti. Dabar jau žinome kiekvieną dienos minutę, kur ilsimės, ką valgome. Tai jau tapo mūsų darbu“, – pasakojo treneris.

Olimpinio debiuto G. Dilytė laukia su nekantrumu – 20-metė tikisi parodyti, ko verti yra lietuviai.

„Laukiu. Labai laukiu. Greičiau noriu ant to imtynių kilimėlio parodyti, kad lietuviai nėra tiesiog paprasti žmonės, noriu Lietuvai atstovauti iš visos širdies“, – užsibrėžtu tikslu dalijosi sportininkė.

Dilytė suvokia, koks didelis šansas jai suteiktas. Pirmoji moteris imtynininkė olimpietė Lietuvos istorijoje žada, kad Paryžiuje atiduos visas jėgas.

„Susikaupusi esu rimtai. Į viską žiūriu labai rimtai, stengsiuosi atiduoti viską, ką galiu, ką turiu tai dienai, nes kitos dienos jau nebebus. Tiesiog išliesiu širdį, kad pasirodyčiau kuo geriau“, – pažadėjo imtynininkė.

Dilytė varžysis svorio kategorijoje iki 50 kg. Olimpinėje programoje imtynės numatytos rugpjūčio 5-11 dienomis. Gabija Dilytė ir Mindaugas Venckaitis (97 kg) startuos rugpjūčio 6 dieną 12:30 val.

Sutrumpinta programa (tik LTU atstovams)

Rugpjūčio 6 d.

apie 12:30 val. – Kvalifikacija: GR 77 kg, 97 kg ir WW 50 kg

19:15 val – Pusfinaliai:  GR 77 kg, 97 kg ir WW 50 kg

Rugpjūčio 7 d.

12:00 val. – Paguoda: GR 77 kg, 97 kg ir WW 50 kg

20:30 val. – Finalai: GR 77 kg, 97 kg ir WW 50 kg

Aina Mizgirdė,  Mykolas Jankaitis (LRT.lt)